За малките пропуски

Square

Дисплеят на една колежка в работата ми е настроен на сив фон на приложенията по подразбиране и когато седна при нея да обсъждаме текущи проекти, вече на два пъти установявам елементарен пропуск в работата си, който е описан и от CSS гурото Джефри Зелдман. Става въпрос за това, че досега не съм обръщал внимание дали поставям задължително фон на тялото на HTML документа (body {background: #fff;}). Това се отнася основно за дизайните, които са с бял фон и дори и да не е зададен в стиловете, това не прави впечатление, докато не застанеш пред монитор с променени фонови настройки. Тогава обаче картинката става „интересна“ – дори може да не познаеш работата си.

Затова е важно винаги да се обръща внимание на главните елементи на един HTML документ, за да сме сигурни, че основата ни е положена и над нея можем да градим всичко останало. В противен случай цялото време отделено за остраняване на проблеми под различните браузъри, за операционни системи и мобилни устройства и валидирането на кода ще загубят своят смисъл.

още по темата:
Is your websites underwear showing – статията на Зелдман
Underwear showing (web design) – група във Flickr, споделяща как изглеждат сайтове без зададен фон на документа при променен фон на приложенията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *