Уеб разработчикът – на гребена на вълната

Square

За всеки свързан с интернет бизнеса е ясно, че в областта на уеб разработката промените са непрестанни. Тенденциите и технологиите се променят ежедневно и това изисква от хората работещи в този сектор непрекъсната промяна.

За почти 50 години Световната мрежа еволюира от текстово базирана система за предаване на данни между ограничен кръг от учени до интерактивна медия за споделяне на информация и развлечение на всеки човек, имащ компютър с интернет достъп.

Новите функционални възможности на уеб сайтовете неизбежно усложняват ежедневните задачи и са предизвикателство пред уеб разработчиците, които освен текущите си задачи трябва да следят и да не изостават от променящите се технологии в тяхната област. Основните посоки на развитие в момента са:

Дизайн и Технологии
Вече не е достатъчно за уебмастърът да знае само как правилно да кодира уеб сайтовете си, за да функционират правилно. Въпреки, че функционалността все още е от изключителна важност, то тя не е единственото за уеб разработчиците днес. Съвременните сайтове трябва да имат също така привлекателен дизайн, който да притежава добра навигационна структура, йерархия на елементите, графични елементи, добро и уникално съдържание. Това от своя страна означава, че уеб специалистите трябва да са наясно с основните на графичния дизайн и писането на съдържание за уеб.

Уеб маркетинг
Друго сравнително ново изискване към уебмастерите за реализирането на успешен сайт са познанията в областта на уеб маркетинга. Макар и различаващ се от традиционния маркетинг, интернет маркетингът обединява в себе си маркетинговите похвати, електронната търговия и оптимизацията на уеб сайтове (SEO – search engine optimization), като основната цел пред него е създаденият сайт да бъде откриваем и запомнящ се.

В заключение може да се каже, че единственото постоянно в Уеб разработката е … промяната. Уменията, от които се нуждаят специалистите в областта днес, вероятно ще са се променили по това време следващата година. В тази област може да се очаква, че развитието ще бъде постоянно, и за да сте един от добрите специалисти ще трябва непрекъснато да се променяте.

Какво правите Вие за да сте винаги в крак с последните уеб технологии?

Лично аз прекарвам по няколко часа на ден в търсене в мрежата или четейки водещите блогове/форуми за уеб дизайн и разработка и се опитвам да използвам в проектите, по които работя, някои от новите техники, които преценя, че са добро решение за текущите задачи.

Comment

2 Replies to “Уеб разработчикът – на гребена на вълната”

  1. Значи, точно за това има 3 типа хора:

    * дизайнери – хората който трябва да направят как да изглежда сайта (като екстра може да се включи и експерт по UI и usability)
    * програмисти (хтмл) – хора които да прехвърлят картинката в уеб
    * програмисти (скриптови езици) – които да вдъхнат живот на съдържанието (това и горното може да се съчетаят)
    * тестери, който да проверят дали всичко е както е по задание

    и т.н и т.н. Трудно е да се съчетават всички задачи. Аз за това изоставих дизайна, защото трябва да си добър в едно нещо, а не да знаеш от всичко по малко 😉

  2. @ Ник. Прав си за разделението, но мисълта ми е, че ако си дизайнер и не си в час техниките, които ползва HTML разработчикът (xHTML, CSS, Javascript библиотеки и т.н.) това ще усложни цялостния процес на разработката по един проект. Същото се отнася за случая в който HTML разработчикът си няма идея от PHP/.NET и както ти се изрази „прехвърля картинката в уеб“, като статичен HTML, но без да се съобрази с наличието на динамично съдържание, което от своя страна усложнява работата по интеграция на PHP/.NET програмистите и съответно тестерът ще връща бъгове, което отново води до увеличаване на времето за предаване на проекта.

    Идеята ми е, че участващите в проектирането и изработването на един уеб сайт трябва да са в час с дейността и на останалите си колеги, а не само в своята област, тъй като всеки от нас е само една част от цялостния проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *