Дизайн или кодиране?

Square

Настоящата ми длъжност е HTML/CSS developer. В общи линии характеристиките и се припокриват с длъжността CSS дизайнер, за която става дума в поста на Alen Grakalic, в който и той си задава въпроса „Дизайн или кодиране?“. По-долу съм се опитал да преведа неговите разсъждения, а също и съм добавил някои мои такива.

CSS дизайнерът е човек занимаващ се с уеб дизайн, който е в състояние да доведе готовия дизайн до стандартен документ в HTML формат. Основните изисквания към длъжността са добри познания при работа с графични приложения(Фотошоп) и отлично познаване на уеб технологиите и стандартите. Такъв човек би бил идеалният вариант за компания, която има ограничен бюджет и не може на си позволи да наеме екип от специалисти за същата работа. В ежедневната работа на CSS дизайнерът се налага да се справя с разнообразни задачи и проблеми – изграждане на структури(layouts), цветови схеми(color schemes), CSS хакове и др. Най-големият плюс на тази професия, е че имаш пълен контрол върху целия процес по изграждането на сайта и си зависим единствено от клиента. Ако сте един от тези хора знаете за какво говоря.
В големи компании политиката е да се изграждат екипи и хората в тях да се специализират в по-тясна област. В такива моменти се налага да се направи избор. В случая той е между дизайна и писането на код. Затова ще се опитам да посоча част от положителните и отрицателните аспекти на това да се концентрираш върху една от двете дейности.

Дизайн

При проектирането на дизайн за уеб има някои особености, които не се оценяват от един графичен дизайнер, но биха улеснили цялостния процес на дизайна и последващото писане на код. Въпреки това креативността в работата е най-високо цененото качество и е основната разлика между добрия и посредствения дизайнер. Ето и основните плюсове за дизайна:

icon

  • винаги може да си направиш и добавиш нов дизайн към порфолиото, дори и да не е за реален клиент.
  • може да направиш нещо наистина интересно и сложно като дизайн, което обаче не би го направил ако се налага в последствие го режеш на HTML-и ти самия.
  • ако работиш достатъчно бързо, почасовото заплащане може да бъде доста високо.
  • можеш да предлагаш и други услуги свързани с графичния дизайн, като печатна реклама (визитки, брошури и т.н.) или лого дизайн.
  • като покажеш твоят последен дизайн на майка си и тя ще каже: „Браво! На мама златото!!!“.

icon

  • клиентите понякога имат лош вкус и искат да сложите неща, които не бихте си позволили да уронват репутацията ви сред колеги и клиенти и едва ли бихте посочили в портфолиото си.
  • налага ви се да работите с некачествени материали, предоставени от клиентите, като лога, изображения и снимки и очакват от вас да направите чудо с тези материали за да получат мечтания дизайн.
  • безкрайни срокове, породени от това, че без значение какво е било уговорено в началото, впоследствие променят до последно голяма част от изискванията си.
  • независимо колко добре си се справил с дизайна има голяма вероятност той да бъде отхвърлен.
  • повечето клиенти искат нещо оригинално и очакват за минимално време да им се предложи нещо уникално. Както ми каза един клиент: „Искам сайта ми да е като жив.“, каквото и да означава това в неговите представи, но той очаква да го получи „като жив“.

Код (XHTML/CSS)

За всеки CSS дизайнер или Front-end разработчик е голяма гордост и удовлетворение, когато създава страници с напълно валиден (x)HTML и CSS код, при които валидатора на W3C ги озарява със зелена светлина. Но по-важното е, че плодът на техният труд отговаря на условията за достъпност и е еднакво добре видим във всички браузъри, а също така и при печат. За един такъв човек е трудно да си представи, че все още съществуват хора, които използват таблици за разположението на елементите, без да осъзнават колко грешно е това. Основните плюсове на уеб кодера са:

icon

  • ако си достатъчно добър няма начин работата ти да бъде отхвърлена
  • лесно може да пресметнеш колко време ще ти отнеме един проект
  • получаваш статут на експерт ако страниците ти изглеждат еднакво под всички браузъри
  • понякога не ти е нужно вдъхновение за да си вършиш добре работата, а може да го правиш и на „автопилот“
  • клиента никога не се бърка в работата ти
  • можеш и е препоръчително да използваш повторно, код който вече е използван
  • причисляваш се към програмистите, които са по ценени като труд и имаш възможност да се развиваш в посока към уеб програмирането (Java Script, Ajax, PHP, ASP.Net, Python)

icon

  • постоянното взиране в тагове и писането на код ако си креативна личност е доста отегчителна дейност
  • единствено колегите ти кодери могат да оценят колко си добър, а останалите могат само да гадаят
  • на тази си длъжност си на еднакво разстояние както от дизайнерите, така и от програмистите и съответно за първите си програмист, а аз за вторите дизайнер. Или с една дума не си напълно приобщен към никоя от основните категории в бранша и това те кара да се чувстваш като свободен електрон.
  • като покажеш работата си на майка си не очаквай тя да и се възхищава

Ще се радвам ако споделите и вашето мнение по темата!

Comment

5 Replies to “Дизайн или кодиране?”

  1. Доста верни неща има тук.

    Аз лично в началото вършех и двете – дизайн и кодиране, но вече се ориентирам повече към кодирането, защото просто така се случиха нещата и не съжалявам.

  2. Защо не написа едно определение и за програмистите 🙂 Има верни неща, длъжноста xHTML/CSS кодър става все по популярна, ама мисля, че е защото самите дизайнери ги мързи да учат xHTML/CSS. Да не говорим, че ако няма добър или никакъв HTML е трудно да се работи за програмиста – „Сложи някакви тагове, пък после ще го оправяме“ :> you know 🙂
    Поздрави.

  3. @ Жоро – мерси 🙂

    @ Иво – и при мен така се развиват събитията до момента въпреки, че имам и някои други идеи, но за тях мисля да пиша като ми се изкристализират.

    @ Манол – за програмистите или добро или нищо ;). А що се отнася до мързела на дизайнерите според мен за тях кодирането е по-сложно отколкото за един PHP програмист например и до някъде с право го избягват, но проблема е в това, че не се съобразяват с някои разлики между дизайна за уеб и графичния дизайн, а при един одобрен от клиента подобен дизайн, работата на кодера определено се усложнява. you know 🙂

  4. Наистина статията е много вярна. Преди се занимавах малко с php и си правех и html, но по стечение на обстоятелсвата започнах да се занимавам само с xHTML/CSS, сега дизайнерът е доволен че не реже, а програмистите са доволни че получават html от човек, който разбира и от тяхната работа, и не се налага да връщат Hmtl-a за корекции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *