Елементарен Javascript, който извежда текущата година

Square

Един от елементите, присъстващи във футъра на почти всеки уеб сайт е текущата година. За да не се налага в началото на годината да се променя ръчно всеки HTML файл на статичните сайтове може да се използва JavaScript функция, включваща метода getFullYear на обекта Date по следния начин:

Copyright ©
<script type="text/javascript">
<!--
document.write(new Date().getFullYear());
// -->
</script>

Your Name, All Rights Reserved.

А ето и резултата от прилагането на скрипта:

Copyright © Your Name, All Rights Reserved.

Трябва да се отбележи също, че тази функция изписва текущата година, според настройките на компютъра на посетителя.

Допълнителни възможности са извеждането на различни вариации на дата с ден месец и година, а също и час и минути. Подробно описание на английски с примери може да откриете на следния адрес: www.webdevelopersnotes.com/tips/html/27

Comment

5 Replies to “Елементарен Javascript, който извежда текущата година”

  1. Проблема беше в кавичките на <script type="text/javascript">. Сега трябва да е ОК 🙂

  2. Да показва година, но нали се сещате че показва сърварната година. Тоест ако на сървара или локална машина (няма значение), се сложи една html страничка и се вмъкне javascript-a ще се показва годината на сървара която е зададена а не във реалност.

  3. В същност не показва годината на сървъра, а годината на клиентската машина, т.е. на посетителя. Javascript-а се изпълнява при посетителя на страницата и взема данните от неговото PC, докато за да се вземе годината на сървъра, предполагам ще трябва да се използва подобен PHP скрипт, който да се изпълни на самия сървър, където се хоства сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *