Браузърите и уеб стандартите

Square

Все повече уеб разработчици се стараят да изграждат структурата на своите и клиентските сайтове, използвайки възможностите за CSS(каскадните набори от стилове), за оформление и контрол над представянето на елементите на страницата. Основните проблеми идват с различното интерпретиране на стойностите на CSS свойствата от различните браузъри, а също и от различните версии на един и същ уеб браузър. Затова се налага използването на допълнителни техники за фиксиране на тези разминавания, което от своя страна усложнява разработката и удължава времето за завършване на проекта.

Като повечето от уеб дизайнерите и разработчиците и аз използвам Mozilla Firefox като основен браузър, а Internet Explorer версии 6 и 7, Opera и Safari само за тест и фиксиране на бъговете в дизайна. Ровейки се в тематични сайтове, свързани с моята професия, попаднах на една интересна страница, която прави онлайн тест и извежда резултат до колко софтуерът, с който сърфираш в мрежата е съвместим и поддържа стандарта CSS3, който тепърва навлиза в по-масова употреба, и чиито възможности ще ползваме вероятно следващите няколко години.

Резултатите от тестовете не са особено изненадващи:
opera 9.5
Opera 9.51 – From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests)
safari 3.1.2
Safari 3.1.2 – From the 43 selectors 43 have passed, 0 are buggy and 0 are unsupported (Passed 578 out of 578 tests)
firefox 3 web browser
Mozilla Firefox 3.0.1 – From the 43 selectors 36 have passed, 0 are buggy and 7 are unsupported (Passed 373 out of 578 tests)
firefox 2 browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16 – From the 43 selectors 26 have passed, 10 are buggy and 7 are unsupported (Passed 357 out of 578 tests)
internet explorer 7
Internet Explorer 7 – From the 43 selectors 13 have passed, 4 are buggy and 26 are unsupported (Passed 330 out of 578 tests)
internet explorer 6
Internet Explorer 6 – From the 43 selectors 10 have passed, 1 are buggy and 32 are unsupported (Passed 276 out of 578 tests)

За Opera могат да се кажат само добри думи. Това е браузърът който от години, ако не и от самото му начало, следва стриктно стандартите. Safari поема в правилната посока след като за версия 3.0 имаше някои пропуски, а в последната си версия за Windows вече демонстрира пълна поддръжка. Донякъде изненада е резултата за последната версия на Mozilla Firefox – 3.0.1, която макар и с подобрени стойности все още не достига до 100% support. И естествено на опашката остават двeтe най-използвани версии на Internet Explorer – 6 и 7, които сравнени помежду си показват макар и бавна, но положителна тенденция към подобрение. Дано тя да се запази и в осмата версия на браузъра на Microsoft, който в момента е в бета версия.

Тествайте вашият браузър тук: http://www.css3.info/selectors-test/test.html

Постове от същата категория:
[catlist=10]

Comment

3 Replies to “Браузърите и уеб стандартите”

  1. Аз отдавна се чудя що няма един единствен браузер да ни се свършат мъките веднъж за винаги, ама уви 🙂 и нови се пръкват, ето Chrome-то на Гугъл 🙂

  2. Засега Chrome-то го бойкотирам, а и доколкото стана ясно е базиран на Webkit, като Safari, и се твърди, че освен, че Chrome-то се разпознава като Сафари, се държи и като него, така че докато не се наложи, ако изобщо успее ще фигурира в колекцията ми от уеб браузъри, но ще си се кефя на Mozilla Firefox, като разработчик, на Opera, като поддръжка на уеб стандартите и на Safari, като интерфейс.

    А относно броя на браузърите си мисля, че ако е само един, както му се иска на Ник, ежедневната ни работа ще се превърне в пълна скука, да не говорим, че конкуренцията води и до непрекъснатото им усъвършенстване, което пак си е голям плюс за нас, като потребители на този софтуер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *